ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Blog

Το καλοκαίρι έφτασε! Παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες από τον Covid 19 αρχίζετε να μπαίνετε σε μια πιο ξένοιαστη καλοκαιρινή διάθεση, κάποιες από εσάς αρχίσατε ήδη τα καλοκαιρινά μπάνια και άλλες προετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να μεριμνήσετε για τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.Γι αυτό και από αυτή τη σελίδα θα σας δίνω κάποιες συμβουλές σχετικές με την καλοκαιρινή σας δραστηριότητα ώστε να ΝΟΙΩΘΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ αλλά και να γνωρίζετε πότε θα πρέπει να ζητήσετε την ιατρική μου φροντίδα. Το καλοκαίρι συχνά σηματοδοτεί την αύξηση των ερεθισμών και των λοιμώξεων της ευαίσθητης περιοχής καθώς η ζέστη, η υγρασία και η άμμος ευνοούν την ανάπτυξή τους. Μια πολύ συχνή πάθηση που παρουσιάζεται αυτή τη περίοδο είναι η ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ. Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου, που μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να παρουσιάσει εκκρίσεις, κνησμό και πόνο. Αιτία είναι η αλλαγή στην κανονική ισορροπία των κολπικών βακτηρίων ή κάποια λοίμωξη. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι κολπίτιδας είναι:
Η Βακτηριακή κολπίτιδα που προκαλείται από ορισμένα βακτήρια όπως ο αιμόφιλος του κόλπου (Gardnerella Vaginalis). Ονομάζεται και μη ειδική κολπίτιδα και συνήθως προκαλεί γκριζόλευκες εκκρίσεις, δύσοσμα υγρά και τσούξιμο.
Η Μυκητιασική κολπίτιδα που προκαλείται από μύκητες της οικογένειας Candida Albicans. Παρουσιάζεται συνήθως με ερεθισμό των έξω γεννητικών, φαγούρα και λευκές πηχτές εκκρίσεις. Η Τριχομονάδωση. Οι Τριχομονάδες (Trichomonas Vaginalis) είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο παράσιτο και προκαλεί έντονη δυσφορία στα γεννητικά όργανα και κιτρινοπράσινες εκκρίσεις.


ΠΡΟΛΗΨΗ

Για να μπορέσετε να απολαύσετε και αυτό το καλοκαίρι ακολουθείστε κάποιους βασικούς κανόνες καθώς η σωστή υγιεινή φροντίδα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ορισμένων τύπων κολπίτιδας. Αρχικά φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας τουλάχιστον ένα δεύτερο μαγιό, ώστε βγαίνοντας από τη θάλασσα να αλλάξετε το βρεγμένο με στεγνό. Επίσης, αποφύγετε να κάθεστε σε βρεγμένη πετσέτα. Οι μύκητες αγαπούν τη ζέστη και την υγρασία και καραδοκούν. Αποφύγετε τα υδρομασάζ και τα ιαματικά λουτρά. Αποφύγετε τα αρωματικά ταμπόν και αρωματικά σαπούνια στη περιοχή του κόλπου. Ξεπλύνετε καλά το σαπούνι από την εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων μετά το ντους και να στεγνώνετε καλά την περιοχή για να αποφύγετε ερεθισμούς. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια, όπως αυτά με αποσμητικό ή αντιβακτηριακή δράση ή αφρόλουτρο. Να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η εξάπλωση βακτηρίων κοπράνων στον κόλπο σας.
Να προτιμάτε τα βαμβακερά από τα συνθετικά ρούχα και ιδιαίτερα τα εσώρουχα. Τις ημέρες της περιόδου να αλλάζετε συχνότερα σερβιέτες ή ταμπόν. Αν κολυμπάτε με ταμπόν να το αλλάζετε αμέσως μόλις βγείτε από το νερό. Κατά την σεξουαλική επαφή, κυρίως αν πρόκειται για εφήμερη σχέση, να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό που αποτρέπει τη μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η ούρηση πριν και μετά την σεξουαλική επαφή βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης. Τέλος να πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό που σας ενυδατώνει και βοηθά στην παραγωγή ούρων και στην απομάκρυνση μικροβίων από την ουρογεννητική περιοχή.

ΑΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ..

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΚΟΛΠΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ με συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:
Δύσοσμα κολπικά υγρά (κίτρινα, άσπρα ή γκρίζα)
Κολπικό κνησμό,
τσούξιμο ή ερεθισμό
Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
Επώδυνη ούρηση
Ελαφρά κολπική αιμορραγία
κηλίδες αίματος από τον κόλπο

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μου