ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ -Οκτώβριος 2020

Blog

Ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, που σηματοδοτείται κάθε Οκτώβριο σε χώρες σε όλο τον κόσμο, έχει ως σκοπό την αύξηση της προσοχής και της υποστήριξης για την ευαισθητοποίηση, την έγκαιρη ανίχνευση, φροντίδα και θεραπεία αυτής της ασθένειας. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες άνω των 50 ετών, αλλά και οι νεότερες γυναίκες μπορούν επίσης να νοσήσουν.Περίπου 1 στις 8 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα ανάρρωσης αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο. Για αυτόν τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε τακτικά το στήθος σας για οποιεσδήποτε αλλαγές πιθανόν να ανιχνεύσετε και να απευθύνεστε άμεσα στο γυναικολόγο σας για περαιτέρω εξετάσεις. Επίσης πολύ σημαντική είναι η μαστογραφία και η προληπτική εξέταση από τον γυναικολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα που καθορίζονται από την ηλικία, το ιστορικό και τη συμπτωματολογία. Το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού που παρατηρούν οι περισσότερες γυναίκες είναι μια εστιασμένη περιοχή πυκνού ιστού στο στήθος τους. Συνήθως δεν πρόκειται για καρκίνο αλλά πάντα, εφόσον εντοπιστεί, είναι καλύτερο να αξιολογείται από τον γιατρό.

Πιο συγκεκριμένα συνιστάται η επίσκεψη στο γυναικολόγο αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:


- ένα νέο κομμάτι ή περιοχή αυξητικού ιστού σε κάθε στήθος που δεν υπήρχε πριν
- μια αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα ενός ή και των δύο μαστών
- εκροή υγρού από οποιαδήποτε από τις θηλές σας
- ένα κομμάτι ή πρήξιμο σε οποιαδήποτε από τις μασχάλες σας
- μια ριπή στο δέρμα του μαστού σας
- εξάνθημα πάνω ή γύρω από τη θηλή σας
- μια αλλαγή στην εμφάνιση της θηλής σας, όπως η βύθιση στο στήθος σας


ΠΟΝΟΣ;

Ο πόνος δεν είναι συνήθως σύμπτωμα καρκίνου του μαστού. COVID και Καρκίνος Χρειάζεται αυξημένη προσοχή προστασίας από τον κοροναϊό αν πάσχετε από καρκίνο καθώς είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος των επιπλοκών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος και η θεραπεία του μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα που προστατεύει το σώμα από ασθένειες και λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς όπως ο κοροναϊός.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως αν ο καρκίνος του μαστού εντοπισθεί και αντιμετωπισθεί άμεσα, με τη σωστή θεραπεία σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να γιατρευθεί. Ο φόβος και η αναβλητικότητα είναι οι πιο συχνοί παράγοντες που στερούν από τις γυναίκες την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή την ασθένεια και να χαρούν την ζωή τους.